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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital. |
Data corrente: |
08/10/2009 |
Data da última atualização: |
30/01/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Autoria: |
MARIN, F. R.; SUGUITANI, C.; DONZELLI, J. L.; PALLONE, W. J.; NASSIF, D. S. P.; SAKAI, R. H.; POLZER, D. L.; VIANA, M. S. |
Afiliação: |
FABIO RICARDO MARIN, CNPTIA; CARLOS SUGUITANI, Centro de Tecnologia Canavieira/Piracicaba-SP; JOSÉ LUIZ DONZELLI, Centro de Tecnologia Canavieira/Piracicaba-SP; WANDER JOSÉ PALLONE, Centro de Tecnologia Canavieira/Piracicaba-SP; DANIEL S. P. NASSIF, ESALQ/USP; ROGÉRIO H. SAKAI, Bolsista/CNPTIA; DOROTHEE L. POLZER, PUC-Campinas; MURILO S. VIANA, PUC-Campinas. |
Título: |
Avaliação do modelo CANEGRO/DSSAT para quatro cultivares de cana-de-açúcar. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROMETEOROLOGIA, 16, 2009, Belo Horizonte. Anais... Viçosa, MG: UFV; Sete Lagoas: Embrapa Milho e Sorgo, 2009. |
Páginas: |
Não paginado. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
CBA 2009. |
Conteúdo: |
A parametrização do modelo DSSAT/CANEGRO para a realidade brasileira é de grande importância para a obtenção de uma ferramenta para o monitoramento de safras agrícolas e para a elaboração de cenários agrícolas futuros. O presente trabalho enfocou as cultivares R570, NCo376, RB72-454 e SP83-2847 nas condições de Piracicaba/SP. Os dados biométricos foram coletados no Centro de Tecnologia Canavieira, comparando-se os valores observados com as simulações para as seguintes variáveis: perfilhamento, altura de colmo, IAF, número de folhas verdes; e a fitomassa da parte aérea. O modelo apresentou resultados satisfatórios para todas as cultivares testadas, com exceção da NCo376, para a qual houve subestimativa da massa seca da parte aérea (-32%) e índice de área foliar (-13%). |
Palavras-Chave: |
Biometric; Cultivares de cana-de-açúcar; Dados biométricos; DSSAT/CANEGRO; Modelagem; Modelling; Parameterization; Parametrização; Simulation; Variedades. |
Thesagro: |
Biometria; Fotossíntese; Simulação. |
Thesaurus Nal: |
Photosynthesis; Sugarcane; Varieties. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/16844/1/190.pdf
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Marc: |
LEADER 02005nam a2200409 a 4500 001 1513477 005 2020-01-30 008 2009 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMARIN, F. R. 245 $aAvaliação do modelo CANEGRO/DSSAT para quatro cultivares de cana-de-açúcar.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROMETEOROLOGIA, 16, 2009, Belo Horizonte. Anais... Viçosa, MG: UFV; Sete Lagoas: Embrapa Milho e Sorgo$c2009 300 $aNão paginado.$c1 CD-ROM. 500 $aCBA 2009. 520 $aA parametrização do modelo DSSAT/CANEGRO para a realidade brasileira é de grande importância para a obtenção de uma ferramenta para o monitoramento de safras agrícolas e para a elaboração de cenários agrícolas futuros. O presente trabalho enfocou as cultivares R570, NCo376, RB72-454 e SP83-2847 nas condições de Piracicaba/SP. Os dados biométricos foram coletados no Centro de Tecnologia Canavieira, comparando-se os valores observados com as simulações para as seguintes variáveis: perfilhamento, altura de colmo, IAF, número de folhas verdes; e a fitomassa da parte aérea. O modelo apresentou resultados satisfatórios para todas as cultivares testadas, com exceção da NCo376, para a qual houve subestimativa da massa seca da parte aérea (-32%) e índice de área foliar (-13%). 650 $aPhotosynthesis 650 $aSugarcane 650 $aVarieties 650 $aBiometria 650 $aFotossíntese 650 $aSimulação 653 $aBiometric 653 $aCultivares de cana-de-açúcar 653 $aDados biométricos 653 $aDSSAT/CANEGRO 653 $aModelagem 653 $aModelling 653 $aParameterization 653 $aParametrização 653 $aSimulation 653 $aVariedades 700 1 $aSUGUITANI, C. 700 1 $aDONZELLI, J. L. 700 1 $aPALLONE, W. J. 700 1 $aNASSIF, D. S. P. 700 1 $aSAKAI, R. H. 700 1 $aPOLZER, D. L. 700 1 $aVIANA, M. S.
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Registro original: |
Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
19/01/2023 |
Data da última atualização: |
24/03/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
BATISTA, D. DE V. S.; REIS, R. C.; ALMEIDA, J. M.; REZENDE, B.; BRAGANÇA, C. A. D.; SILVA, F. DA. |
Afiliação: |
DANIELE DE VASCONCELLOS SANTOS BATISTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RECÔNCAVO DA BAHIA; RONIELLI CARDOSO REIS, CNPMF; JAMILLE MOTA ALMEIDA, FACULDADE MARIA MILZA; BEATRIZ REZENDE, FACULDADE MARIA MILZA; CARLOS AUGUSTO DÓREA BRAGANÇA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RECÔNCAVO DA BAHIA; FRANCELI DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RECÔNCAVO DA BAHIA. |
Título: |
Edible coatings in post-harvest papaya: impact on physical-chemical and sensory characteristics. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Science and Technology, v.57, n.1, p.274?28, January, 2020. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The aim of the present study was to characterize the physical-chemical and sensory attributes of two papaya varieties (Aliança and Golden THB) (Carica papaya L.) coated with different solutions of manioc starch and clove essential oil (Syzygium aromaticum L. Merr. et Perry). Four different treatments were studied in papaya fruits at ripening stage 1: T0 (control); T1 (fruits coated with a solution of manioc starch); T2 (fruits coated with clove essential oil at 0.175 mL L-1); T3 (solution of manioc starch with clove essential oil-0.175 mL L-1). The physical-chemical and sensory analyses were conducted in the fruits at ripening stage 5. The edible coatings did not influence the physical-chemical characteristics of the two varieties. Those fruits coated with manioc starch reported a good sensory acceptance not differing statistically from the control fruits in the majority of the attributes studied. By evaluating the purchase intention regarding the variety Aliança, all the treatments reported good levels of acceptance, with higher scores in the option "would certainly buy". After the sensory evaluation, treatment T3 reported a purchase intention of 80%. It was concluded that the edible coatings did not influence the physical-chemical characteristics of the fruits, however, they influenced the sensory acceptance of the tasters. For the variety Aliança, the application of treatment T3 is recommended, while for Golden THB, treatments T1 and T2 are recommended due to their similarity to the control. MenosThe aim of the present study was to characterize the physical-chemical and sensory attributes of two papaya varieties (Aliança and Golden THB) (Carica papaya L.) coated with different solutions of manioc starch and clove essential oil (Syzygium aromaticum L. Merr. et Perry). Four different treatments were studied in papaya fruits at ripening stage 1: T0 (control); T1 (fruits coated with a solution of manioc starch); T2 (fruits coated with clove essential oil at 0.175 mL L-1); T3 (solution of manioc starch with clove essential oil-0.175 mL L-1). The physical-chemical and sensory analyses were conducted in the fruits at ripening stage 5. The edible coatings did not influence the physical-chemical characteristics of the two varieties. Those fruits coated with manioc starch reported a good sensory acceptance not differing statistically from the control fruits in the majority of the attributes studied. By evaluating the purchase intention regarding the variety Aliança, all the treatments reported good levels of acceptance, with higher scores in the option "would certainly buy". After the sensory evaluation, treatment T3 reported a purchase intention of 80%. It was concluded that the edible coatings did not influence the physical-chemical characteristics of the fruits, however, they influenced the sensory acceptance of the tasters. For the variety Aliança, the application of treatment T3 is recommended, while for Golden THB, treatments T1 and T2 are recommended due to their simila... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Carica Papaya; Fécula; Mamão. |
Thesaurus NAL: |
Food acceptability; Starch; Syzygium. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1151093/1/13197-2019-Article-4057.pdf
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Marc: |
LEADER 02259naa a2200253 a 4500 001 2151093 005 2023-03-24 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aBATISTA, D. DE V. S. 245 $aEdible coatings in post-harvest papaya$bimpact on physical-chemical and sensory characteristics.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aThe aim of the present study was to characterize the physical-chemical and sensory attributes of two papaya varieties (Aliança and Golden THB) (Carica papaya L.) coated with different solutions of manioc starch and clove essential oil (Syzygium aromaticum L. Merr. et Perry). Four different treatments were studied in papaya fruits at ripening stage 1: T0 (control); T1 (fruits coated with a solution of manioc starch); T2 (fruits coated with clove essential oil at 0.175 mL L-1); T3 (solution of manioc starch with clove essential oil-0.175 mL L-1). The physical-chemical and sensory analyses were conducted in the fruits at ripening stage 5. The edible coatings did not influence the physical-chemical characteristics of the two varieties. Those fruits coated with manioc starch reported a good sensory acceptance not differing statistically from the control fruits in the majority of the attributes studied. By evaluating the purchase intention regarding the variety Aliança, all the treatments reported good levels of acceptance, with higher scores in the option "would certainly buy". After the sensory evaluation, treatment T3 reported a purchase intention of 80%. It was concluded that the edible coatings did not influence the physical-chemical characteristics of the fruits, however, they influenced the sensory acceptance of the tasters. For the variety Aliança, the application of treatment T3 is recommended, while for Golden THB, treatments T1 and T2 are recommended due to their similarity to the control. 650 $aFood acceptability 650 $aStarch 650 $aSyzygium 650 $aCarica Papaya 650 $aFécula 650 $aMamão 700 1 $aREIS, R. C. 700 1 $aALMEIDA, J. M. 700 1 $aREZENDE, B. 700 1 $aBRAGANÇA, C. A. D. 700 1 $aSILVA, F. DA 773 $tJournal of Food Science and Technology$gv.57, n.1, p.274?28, January, 2020.
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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